Nazi, moi?

Muggenzifter. Mierenneuker. Kommaneuker. Ambetanterik. Conservatief. Pietje precies. Ik kreeg het al allemaal naar mijn hoofd geslingerd. Maar ‘nazi’, neen dat durfde nog niemand. Tot nu.

Voor de Week van het Nederlands – elk zijn week doet geen pijn –  boksten Radio 1 en De Standaard een taaltest ineen onder de noemer ‘De Grote Taalnazi-test’. Doe de test (duurt slechts 7 minuten) en vis uit of u iemand bent die zich heel erg stoort aan taalfouten.

Het lijkt me dat iemand die zich heel erg stoort aan taalfouten die test niet hoeft te doen. Wij weten dat van onszelf. Taalfouten – zelf gemaakt of van iemand anders – zijn mij (soms) een doorn in het oog. Niet in die mate dat de luttele haren mij te berge rijzen, niet zo erg dat ik er iemand voor veroordeel (nu ja), maar de doorn prikt soms wel zo hard dat ik – spontaan – de fout verbeter. Luidop. Ik wéét dat dit een slechte eigenschap is en probeer het niet te doen. Maar soms is het sterker dan mijzelf. En dan ben ik dus een ‘nazi’? Ik vind dat grof.

De nazi’s hebben onder meer bijna een volledig volk over de kling gejaagd en duizenden mensen die niet in het kraam van hun ideologie pasten, vervolgd, gefolterd, vergast of op een andere gruwelijke manier afgemaakt. Dat je iemand die zich aan taalfouten stoort daarmee vergelijkt, dat stoort mij.

Dus. U steekt uw middenvinger op naar iemand die een verkeersovertreding begaat? Verkeer-Pol Pot! U wijst iemand op een minder goed cuisson? Culinaire Gestapo! U vindt een rekenfout? Wiskunde-Saddam! U schreeuwt ‘buitenspel’? Stalin van de sport! U durft iemands wijnkeuze in twijfel trekken? Vinochet!

 

© David Van Bambost

Een gedachte over “Nazi, moi?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s