Sintbreker

Geachte heer Nikolaas,
Beste Sint,

Mijn excuses en oprechte verontschuldigingen en vele malen sorry voor het ietwat buitensporig geweld. U heeft gelijk, niet alleen omdat de Sint altijd gelijk heeft, maar gewoon omdat u gelijk heeft. Ik had u niet in het gezicht moeten slaan. Ik had uw bril niet moeten stuktrappen en ik had uw staf niet onder uw soutane moeten inbrengen op een plaats waar de zon niet placht te schijnen. En u ook niet moeten toetakelen met het scherp geslepen keukenmes. Ook mijn excuses aan uw assistent/helper/collega. Ik hoop dat het goed komt met zijn oog en zijn neus (toch niet gebroken?). Over de weggerukte oorbel waren de mensen van de ambulance formeel, dat blijft een litteken. Maar ja, een man zonder littekens is een man die niet heeft geleefd, nietwaar?

Het meest van al zitten wij in met uw vervoermiddel van het type schimmel. Om de schade te compenseren zullen wij elk jaar een bedrag doneren aan de vzw BlindHorse die blindengeleidehonden voor paarden opleidt.

Bij deze maak ik u bovendien de verontschuldigingen over van de speciale interventiemensen van de Gentse politie. Vooral dat van dat ‘ouwe’ vonden zij achteraf gezien zelf enigszins misplaatst. Maar dat handboeien hard spannen, dat schijnt normaal te zijn.

Ik hoop nu maar dat mijn briefje u bereikt daar in de Nieuwe Wandeling en dat u niet de muren van uw voorlopig verblijf op loopt door wat ik nu ga schrijven. Verontschuldigingen zijn op hun plaats, maar laat ons vooral niet te ver gaan.

Met alle respect, maar ik vind het niet erg slim van u. Meer nog: ik leg de verantwoordelijkheid voor het gebeurde volledig bij u en uw gevolg van vuile mannen met besmeurde gezichten.

We schrijven 2 december. Waarom staat u dan middenin de nacht aan een deur te morrelen, in een buurt geplaagd door inbraken? Had uw assistent/adjunct/vleugelcommandant beter zijn huiswerk gemaakt, u had geweten hoe alert wij hier in onze straat zijn voor alles wat neigt naar het ongewenst openmaken van deuren en ramen.

Hier zijn al verscheidene smartphones, televisies, elektrische fietsen – ja zelfs speelgoed –  verdwenen nadat een deur of raam werd opengebroken. Is het dan abnormaal dat een mens licht slaapt en ligt te waken in de donkere nacht? Is het dan abnormaal dat een mens zijn eigendom én zijn kroost beschermt en verdedigt? U weet beslist welke oerinstincten kinderen in een mens laten opborrelen.

U bracht – achteraf gezien terecht – aan dat u de goedheilig man bent. Dat ik u dan toch nog te lijf ben gegaan, heeft alles te maken met de teloorgang van tradities. Toen ik nog een kind was, zat u tegelijkertijd in de Sarma én in de GB. Dat klopte al niet, zelfs een heilige kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn, maar de schade bleef nog beperkt en de uitleg dat één van de twee een hulpsint was, wou ik nog graag geloven. Maar hoeveel nepsinten lopen er vandaag de dag niet rond? Daar komt nog bij dat Zwarte Piet eigenlijk ook geen échte Zwarte Piet is.
Stel uzelf temidden van al die verwarring eens in mijn plaats. Is de man die ’s nachts uw voordeur probeert open te krijgen Sinterklaas of een inbreker verkleed als Sinterklaas? Is de man die hem vergezeld zijn befaamde bijslaap of een inbreker die het gezicht heeft gezwart teneinde niet op te vallen in de nacht? In geval van twijfel is kordaat handelen bij mijn weten het beste wat een mens kan doen. En 101 bellen zoals u heeft gemerkt.

Het nachtelijke misverstand werd nog versterkt door iets dat ook volledig in uw handen lag: timing. Sinterklaas zijnde zou u het beter moeten weten dan wie ook: timing is cruciaal. U maakt kinderen blij met pakjes op 6 december. Komt Sinterklaas enkele dagen te vroeg, dan is dat verdacht. Levert hij na 6 december, dan volgt grote teleurstelling. Dat is zoiets als een koerierdienst die een dag te vroeg of te laat aanbelt met je internetbestelling: niet normaal!

Ter uwer verdediging kan worden aangebracht dat al het werk van een jaar moeten doen in één nacht erg vermoeiend is voor een man van uw leeftijd. En werktijdverkorting, loopbaanspreiding, uitbolbanen … zijn tegenwoordig erg in. Maar die vlieger gaat voor u niet op. U bent zelfstandige, u installeerde 6 december zelf en hield de traditie jarenlang in stand. U koos ervoor om 364 dagen op uw luie krent te zitten en al het werk in één nacht af te haspelen. Uw goed recht, maar als u dan plots uw werkschema wijzigt, zorgt dat voor chaos en misverstanden. Waar u nu dus zelf het slachtoffer van bent geworden. Ik vraag u dus nogmaals: wat deed u – gezien uw positie op de kalender – in de nacht van 2 op 3 december aan onze nachtelijke voordeur?

En wat is er mis met een schouw? U probeert een deur open te krijgen die is voorzien van veiligheidsbeslag en een driepuntssluiting. Mag ik vragen waarom? U komt al eeuwen binnen langs de schouw. In tijden van alarmsystemen die gekoppeld zijn aan smartphone apps, privatisering van politietaken en goed afgerichte pitbulls raad ik u aan ook hier de traditie trouw te blijven en gewoon langs de schouw af te dalen. Uw personeel is dat gewoon en oké, wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten, maar dat is dan ook zowat het ergste wat kan gebeuren. Had u bij ons de schouw genomen, onze hoogrendementsketel had u met veel warme liefde ontvangen.

Eerlijk gezegd slaat het mij met verstomming dat iemand met zoveel ervaring als uzelf, met zowat een eeuwigheid aan nachtelijke activiteit op de teller, zo’n stommiteit begaat. Misschien vindt u het vermoeiend de evoluties in onze maatschappij op de voet te volgen, wel dan ook hier een goede raad, er zijn maar twee dingen die tellen beste Sint: timing en traditie!

Ik wil niet gezegd hebben dat het uw schuld is, trekt u zelf maar die conclusie. En ik weet dat het een bittere pil om slikken is, zo bitter als de bitterste chocoladesinterklaas, maar ik wil dat u eens goed nadenkt over uw daden voor u weer op pad gaat. U moet beseffen dat u niet alleen uzelf maar ook uw collega (die van hohoho) in discrediet heeft gebracht met uw voortijdelijk en lichtzinnig optreden.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s